Connect with us

Featured

Tıp Doktorları Sülük Tedavisinde Halkın Gerisinde

11.27.2013_suluk_tedavisi

Yüzlerce yıl tıbbın kanunu olarak kabul edilen ve hâlâ geçerli tıbbi bilgileri taşıyan İbn Sina’nı El-Kanun Fi’t-Tıbb (Tıbbın Kanunu) isimli eserin yazılışının bininci yılındayız. Türk, Arap ve Fars hekimlerin şekillendirdiği İslam Tıbbının bu büyük eserinde günümüz tıp doktorları için ele alınması gereken önemli bakış açıları var. Ancak Geleneksel İslam Tıbbı’nın tek kaynağı El-Kanun değil. Bunun dışında yüzlerce eser Geleneksel Tıbbımız hakkında önemli bilgiler içeriyor. Ne yazık ki bu eserlerin büyük bir kısmı günümüz Türkçe’sine çevrilmemiş durumda.

Hipokat’ın, Galen’in, İbni Şerif’in yaşadığı bu Anadolu topraklarında son yüzyıldır bir kuraklık var. Bu büyük tıp mirasının reddedilmesiyle Türkiye ve dünya büyük bir mahrumiyet içinde. Ancak durum çok da iç karartıcı değil. Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında başlattığı süreçle Türkiye’de Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp uygulamaları tanınarak genel sağlık hizmetlerine dahil edilme düzenlemelerine başlandı. Bu süreçte Kupa Terapisi (hacamat) ve Sülük Tedavisi (Hirudoterapi) gibi yöntemler de ele alınıyor. Ancak belli ki bu durum birilerinin pek hoşuna gitmedi.

21 Nisan 2013 tarihinde Posta Gazetesinin yayınladığı haber, Geleneksel Tıbbı, tıp doktorlarımız da dahil pek sevmediklerini ortaya koyuyor. Haberde Geleneksel Tıp yöntemlerine ‘Tıp’ dememeye çalışmanın yanında sanki ‘öldürücü’ tuhaf cahil tedavileri gibi gösterilme çabası da var.

Haberde 21. yüzyılda bile böyle uygulamaların bulunmasına atıfta yapılıyor. Sanki 21. yüzyıl, gelişmişlik düzeyiyle alınan bir yermiş gibi davranmak çok komik. Dünya döner, zaman geçer ve insanlar 10. yüzyıla girdikleri gibi 21. yüzyıla da ister istemez girer. Ancak daha tuhaf olan 21. yüzyılın insanlık tarihinin doruk noktası olduğunu düşünmektir. 21. yüzyılda insanlığın geldiği en önemli zirve, insan doğası da dahil tüm doğayı mahvetmesidir.

Yaşadığı topraklardaki ünlü hekimleri ve onların başarılarını bilmeden, batı kültürüyle, bir oryanytalist gibi Geleneksel Tıp yöntemlerini ele alması bir Türk doktor için endişe verici bir haldir.

Posta Gazetesinin haberinde ‘tıp yerine alternatif yöntemler’ diye tarif ettiği Sülük Tedavisi (hirudoterapi) hakkında bir satır bile araştırma yapılmadığı ortadadır. Çünkü Sülük Tedavisi, tıp yerine kullanılan bir yöntem değil; tıbbın ta kendisidir[i] [ii] [iii] [iv]. Günümüz de dahil olmak üzere binyıllardır hekimler tarafından kullanılan etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir. Üstelik Sülük Tedavisi yapılan araştırmalarla da tespit edildiği gibi ağrılar için etkili bir yöntemdir. Modern Tıp dünyasının kutsal kitabı kabul edilen Pubmed içinde yapılacak kısa bir arama ile yüzlerce araştırma sonucuna ulaşmak mümkün.

Bir Türk doktorun, kendi tıp geleneği hakkında bu kadar az bilgisi olması, bu önemli uygulamayı ‘ölümcül’ zannetmesi, sülük tedavisini halk hekimliğinden kaynaklandığını sanması hatta bir batılıdan bile fazla bir şekilde bu saygın uygulamayı küçümsemesi Türk doktorlarının geleceği konusunda insanımızı endişeye sürüklüyor. Türkiye, kendi değerlerini önemseyen, öncelikle onlardan etkili ve doğru olanları kullanmak ve araştırma isteyen doktorlara ihtiyaç duyuyor. Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesini sağlayan yasa tartışılmıştı. Ancak görülüyor ki Türkiye’nin dışarıdan gelen doktordan çekinmesine pek gerek yok çünkü Türkiye’de de batılıdan daha çok batılı düşünceye sahip doktorların sayısı hatırı sayılır derecede yüksek.

Sülük Tedavisinin ölümcül neticeler doğurabilmesi konusunda vicdan sahibi insanların günümüz tıbbı hatalarından veya uygulama cesareti bulduğu akıl almaz yöntemlerden sonraki ölümleri veya kalıcı sakatlıkları gözlerinin önüne getirmesini tavsiye ederiz. Sülük tedavisi gibi saygın bir uygulamanın bazı korkutucu kelimelerle yaftalanmasının kimlerin işine geleceğini düşünmeliyiz. Dünya sülük ticaretinin %80’inin yapıldığı Türkiye için Sülük Tedavisi bir vazgeçilmezdir. Burada Türk tıp doktorları halkın gerisinde kaldığını itiraf etmelidir.

[i] Ağrı Dindirmede Sülük Tedavisi: Olgunun ardındaki mantık http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551527/
[ii] Diz Osteoartiritinde Sülük Tedavisinin Randomize Kontorllü Deneyi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22305242
[iii] Kanser Ağrılarının Semptomatik Giderilmesinde Sülük Tedavisi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20447313
[iv]Diz Osteoartritinde Sülük Tedavisinin Etkisi: Randomize Kontollü Deney http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14597456

0 Users (0 votes)
What people say... Leave your rating
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Featured

To Top