Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından İbn Sina Sempozyumu gerçekleştirildi. El Kanun fi’t-Tıbb kitabının yazılışının 1000. yılı kutlamaları kapsamında hazırlanan sempozyum üç panelden oluşuyordu.
İbn Sina’nın tıp teorisi, tarihi, felsefesi ve materia medica’nın yanı sıra İbn Sina Tıbbı’nın günümüz uygulamaları da konuşuldu.
Sempozyum, Prof. Dr. Kadircan Keskinbora’nı, İbn Sina’ya ait Kitâb El-Kânûn El-Sağir fi’t-Tıbb (İbn Sina’nın Küçük Tıp Kanunu) kitabının da tanıtımına sahne oldu. Prof. Dr.’nın bu tercümesi Bahçeşehir Üniversitesi Yayınlarından yayınlanıyor.
Sempozyumda özellikle İbn Sina Tıbbı’nın Günümüz Uygulamaları panelinde konuşan Prof.Dr. Rashid Bhikha, Prof. Dr. Nurmuhammat Amat ve Dr. Amina Ather, günümüzde geleneksel tıp eğitimi ve uygulamalarından bahsetti. Geleneksel Tıbbın günümüz sağlık hizmetlerini karşılayacak yeterlilikte olduğunu belirten Prof. Dr. Bhikha (İbn Sina Tibb Enstitüsü), Güney Afrika’da Geleneksel Tıbbın tanınmasının ve eğitim müfredatının hazırlamasının geçirdiği aşamalardan bahsetti. Ayrıca aynı oturumda koşan, Sincan Tıp Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurmuhammat Amat, Doğu Türkistan’da halkın daha çok talep etmesinden dolayı yeni ve daha büyük binalara geçmek zorunda kaldıklarını ve Geleneksel Tıbbın üniversitelerinde birçok çağdaş bilimsel deney tarafından desteklendiğini belirtti.
Dünya’da Unani Tıbbı, İbn Sina Tıbbı ve Geleneksel Uygur Tıbbı olarak nitelendirilen Geleneksel Tıp, onlarca üniversite ve enstitünün çalıştığı bir bilim dalı olarak tanınmış durumdadır. Sempozyum, Türkiye’de halen ne yazık ki tarihte kalmış eski bir tıp olarak görülen Geleneksel Tıbbın anlaşılması konusunda bir adım olarak görülüyor.
You must be logged in to post a comment Login