Connect with us

Etkinlikler

Manisa’da Tıp Tarihi Müzesi Açıldı

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen “500 yıllık Şifahane Tıp Tarihi Müzesi ile Hayat Buluyor” projesi kapsamında Şifahane, “Tıp Tarihi Müzesi” olarak ziyarete açıldı.
CBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yeşil, tarihi Sultan Cami Külliyesi içindeki, mesir macunu karma törenlerinin yapıldığı Şifahane’nin 30 Kasım’da düzenlenen törenle Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başladığını belirtti.

12.13.2013_tip_muzesi

Manisa’daki 500 Yıllık Şifahane “Tıp Tarihi Müzesi” Oluyor

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen “500 yıllık Şifahane Tıp Tarihi Müzesi ile Hayat Buluyor” projesi kapsamında Şifahane, “Tıp Tarihi Müzesi” olarak ziyarete açıldı.

CBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi olan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yeşil, tarihi Sultan Cami Külliyesi içindeki, mesir macunu karma törenlerinin yapıldığı Şifahane’nin 30 Kasım’da düzenlenen törenle Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başladığını belirtti.

Yeşil, hazırladıkları projeye Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 214 bin liralık mali destek sağladığını kaydetti.

Hafsa Sultan Şifahanesi’ne, dönemin tedavi yöntemlerinin canlandırıldığı balmumu heykellerin konulduğunu belirten Yeşil, odalarda dönemin tıbbi aletleri, el yazması kitapların örnekleri ve ilaçların yer aldığını ve CBÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin tıp tarihi derslerini de bu müzede görebileceğini dile getirdi.

Yeşil, şöyle konuştu:

“Dönemin tedavi yöntemleri balmumu heykellerin yanı sıra 3 boyutlu animasyonlar ile de ekranlardan izlenebilecek. Hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Proje kapsamında dönemin meşguliyet terapisi, göz ameliyatı, dağlama, ilaç yapım yöntemleri ve mesir macunu yapımı anlatılıyor. Osmanlı döneminde kullanılan tıbbi aletler, 500 yıllık şifa kapları sergileniyor. Şifahane’nin avlusunda müzikli ışık ve su dansı havuzu oluşturuldu. Ayrıca Manisa‘da yaşamış Cumhuriyet dönemi doktorlarından Cemil Şener’in de canlandırma odasında balmumu heykeliyle hayatı ve yaptıkları anlatılıyor.”

Manisalılar’ın sosyal hayatı ile Tıp Tarihi Müzesi’ni birleştirmenin amaçlandığını hatırlatan Yeşil, müzenin bahçesinde halk için etkinlik alanları oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Vatandaşların günün yorgunluğunu atıp ruhunu dinlendirebileceği bir ortam hazırladıklarını, müzenin akşam saatlerine kadar açık olacağını vurgulayan Yeşil, mekanda Osmanlı döneminde hastalıklara iyi geldiği için yenilip içilen meyve suları, şerbetler ve buna benzer Tatların satışa sunulacağını, ruhu dinlendiren müziklerin dinletileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haberler.com

0 Users (0 votes)
What people say... Leave your rating
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Etkinlikler

To Top